Spring til indhold

Over kanten til arbejdsmarkedet

Det gælder om at få indsatsen for de udsatte borgere flyttet ud på virksomhederne. For det er her, matchet mellem medarbejder og erhvervsliv kan realiseres. Det mener seniorkonsulent Jesper Pedersen fra videns- og netværksvirksomheden Cabi, der arbejder for at skabe plads til alle på arbejdsmarkedet. Sammen med en række samarbejdspartnere leder Cabi projektet Rekruttering fra kanten på Lolland-Falster, som skal imødekomme virksomhedernes mangel på arbejdskraft gennem ansættelse af nogle af de mange borgere i regionen, der står uden for arbejdsmarkedet.

Jesper Pedersen, seniorkonsulent

Cabi leder projektet sammen med LG Insight, og andre partnere er Business Lolland-Falster, 3F og de to kommuners jobcentre. 

”I stedet for at se på stillingsbetegnelser, får vi virksomhederne til at tænke i opgaveløsning. Hvilke typer opgaver kan man fx med fordel ansætte udsatte borgere til at løfte, så der bliver frigivet ressourcer til andre? Virksomhederne skal indse, at de står på en brændende platform og kommer til at mangle arbejdskraft, og i stedet for at rekruttere medarbejdere, der er dyre at lære op, kan det betale sig at tænke reserven ind i loopet og få en billig, stabil og loyal arbejdskraft,” forklarer Jesper Pedersen.

Det kræver ikke bare nytænkning hos virksomhederne, men borgerne, jobcentrene og socialsektoren skal også vænne sig til at se nye vinkler på virkeligheden. Mantraet er at få borgeren ud på arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt med den støtte fx fra psykiatrien, som der måtte være brug for. Mange borgere har måske svært ved at se sig selv i job, og her har Lolland og Guldborgsund haft succes med at arrangere busture ud til udvalgte virksomheder:

”Undervejs lærer de udsatte borgere hinanden og jobcenterets medarbejdere at kende, og når de kommer ud på virksomhederne, oplever de at møde mennesker med udfordringer ligesom dem selv, som det er lykkedes at komme i praktik eller få et job. De succeshistorier er med til at give dem troen på, at det også kan være en mulighed for dem selv, og vi har set mange eksempler på, at deltagere efterfølgende er kommet i praktik eller job. Jeg kan helt klart anbefale andre kommuner at bruge busture som en konstruktiv måde at bringe borgere på kanten i kontakt med erhvervslivet på, ” siger Jesper Pedersen.

Det offentlige skal turde mere 

Det er meget forskelligt, hvilke typer arbejde, borgerne er havnet i – nogle er kommet i ordinært arbejde, andre i fleksjob, og nogle har fået deres kontanthjælp suppleret med nogle lønnede timer. For mange har et praktikforløb været indgangen til et job, ligesom kompetenceløft og træningsbaner i mange tilfælde har været nødvendige. Virksomhederne spænder også vidt, fra detailbranchen over turisme og landbrug til sosuassistenter og sideerhverv fx fra håndværksbranchen til den kommende Femernforbindelse.

Uanset branche har Jesper Pedersen oplevet en stor velvilje fra de lolland-falsterske virksomheder til at udvise socialt ansvar og tage udsatte borgere ind:

”Det skaber rummelighed på arbejdspladsen og styrker det sociale miljø i virksomheden, men de gør det også, fordi det giver god mening for forretningen,” understreger han. For at det skal lykkes kræver det imidlertid, at det offentlige skal lære at give slip og slippe deres trygge rammer og turde flytte indsatsen ud på virksomheden:

”Socialsektoren skal turde kigge mod erhvervslivet, som pædagog skal du fx kunne flytte fagligheden ud i virksomheden, og det at give slip kan være svært for mange, og her er nogle store udfordringer. Borgerne har brug for understøttelse, men de skal gøres klar ude på arbejdspladserne. Det ser vi de bedste resultater med, også i Rekruttering fra kanten på Lolland-Falster,” slutter Jesper Pedersen.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *